Tutaj historia ma smak i zapach
Od 20 czerwca br. Mamy przyjemność zaprosić wszystkich zwiedzających Toruńską Starówkę do nowego oddziału Muzeum Okręgowego w Toruniu – Muzeum Toruńskiego Piernika. Mieści się ono przy ul. Strumykowej 4, w byłej XIX-wiecznej fabryce pierników należącej do rodziny Weese, która to dała początek dzisiejszej Fabryce Cukierniczej „Kopernik”. Prace nad otwarciem Muzeum Toruńskiego Piernika trwały trzy lata. W tym czasie pod ekspozycje przygotowano ponad 1200 metrów kwadratowych powierzchni.
Historia powstania
To niesamowite, że otwarcie Muzeum Toruńskiego Piernika przypada dokładnie 130 lat po tym, kiedy w 1885 roku wybudowany został budynek fabryki Gustawa Weesego przy ul. Strumykowej w Toruniu. Wyroby Weesego były wtedy znane na całym świecie, eksportowano je do najodleglejszych krajów, m.in. Japonii i Australii. Fabryka Cukiernicza Kopernik jest bezpośrednim spadkobiercą tej tradycji, wielu jej pracowników z okresu powojennego zaczynało jeszcze u Weesego. To dzięki ich oddaniu i ciężkiej pracy do dziś możemy cieszyć się smakiem Toruńskich Pierników.
pokaż historię fabrykiPlan wystawy piernikowej
Piwnica
W piwnicy gości witać będzie wirtualna kramarka, która wprowadzi zwiedzających w realia średniowiecznego straganu. Tutaj też znajduje się wystawa prezentująca zabytkowe formy piernikarskie oraz piece do wypieku pierników, wśród których z całym swoim dostojeństwem stoi przekazany przez Fabrykę Cukierniczką „Kopernik” oryginalny piec przemysłowy z lat 60. XX wieku. Z procesem wypiekania goście będą mogli zapoznać się dzięki multimediom prezentującym jego działanie. Klimat dawnych czasów można będzie poczuć w pracowni snycerskiej z unikatową kolekcją form piernikarskich z okresu od XVII do XX wieku.
Parter
Parter to miejsce jeszcze bardziej niepowtarzalne i dalekie od muzealnych wyobrażeń, gdzie każdy, kto przekroczy mury dawnej fabryki, poczuje się niczym jej pracownik. Odbywać się tu będą warsztaty piernikarskie, podczas których odwiedzający będą mogli upiec własnoręcznie tradycyjne pierniki z oryginalnego ciasta i przypraw. I choć w innych muzeach jedzenie jest surowo zakazane, tu degustacja jest punktem obowiązkowym.
I piętro
Pierwsze piętro to ekspozycje przedstawiające obecność toruńskiego piernika w życiu codziennym. Będzie można wejść do tradycyjnej kuchni, w której wypiekano domowe pierniki, oraz sklepu z przełomu XIX/XX wieku, w którym znajdują się zabytkowe ozdobne puszki i skrzyneczki nieistniejących już toruńskich firm piernikarskich m.in. Herrmanna Thomasa i Jana Ruchniewicza. Zajrzeć będzie można również do samochodu dostawczego „Żuk”, którym w czasach PRL-u rozwożono do sklepów najsłynniejszy toruński produkt. Dla chętnych udostępniona zostanie klubokawiarnia zaaranżowana w stylu lat 50-80. XX w. Zwiedzanie ekspozycji pozwoli także na zapoznanie się z rodzajami pierników, wyjątkową kolekcją historycznych opakowań, a także produkcją pierników w dawnej i obecnej fabryce. Kolejnym nowoczesnym elementem ekspozycji jest „wirtualna garderoba”, dzięki której zwiedzający wezmą udział w zabawie interaktywnej i wcielą się w rolę kramarki, czy właściciela fabryki. Oprócz tego można tu również obejrzeć film o tym, skąd wzięła się nazwa najsłynniejszego toruńskiego piernika, czyli „katarzynki”, zobaczyć jak wyglądało wnętrze gabinetu fabrykanta a nawet porozmawiać z jego osobą przez telefon.
Atrakcje Muzeum Piernika Toruńskiego
Już sam budynek jest wyjątkowy. Jako jeden z najstarszych obiektów
przemysłowych w regionie jest świadkiem zmian technologicznych i
dynamicznego rozwoju, jaki dokonał się w tym miejscu. Stanowi tym samym
doskonałą przestrzeń do prezentacji zabytkowych eksponatów, wśród
których na szczególną uwagę zasługuje kolekcja drewnianych form
piernikarskich z XVII-XX wieku. Formy zostały zaprezentowane
kompleksowo, z uwzględnieniem szerokiego spektrum motywów. Ukazują
zarówno mistrzostwo snycerki, jak i artyzm korzennych wypieków. Kolekcję
podziwiać można w sali na najniższej kondygnacji, gdzie zwiedzający
mogą przekonać się także jak dawniej wypiekano pierniki. Prezentowane są
różne rodzaje pieców – od zrekonstruowanego pieca z czasów
średniowiecza, poprzez piece z przełomu XIX i XX wieku, po piec z XX
stulecia. W Sali surowców na parterze można poznać składniki ciasta
piernikowego, dowiedzieć się, skąd pochodzą, jak wyglądają i jak pachną
egzotyczne przyprawy do pierników oraz jakich narzędzi używa pszczelarz,
by pozyskać miód. Zainteresowani zdobędą wiedzę kim był bartnik, co to
takiego „żarna” oraz na czym polega „leżakowanie” ciasta. W budynku
unosi się aromat przypraw korzennych i wypiekanych pierników (ciasta do
wypieku dostarcza Fabryka Cukiernicza „Kopernik” S.A.). Wiele miejsc
zachęca do samodzielnych działań: piernikowy plac zabaw, sala baśni i
legend, kącik dziecięcy z grami i zabawami to propozycje dla całych
rodzin. Wirtualna przebieralnia umożliwia dopasowanie historycznych
kostiumów do każdej sylwetki. Przenieść się w czasie można w
XIX-wiecznym saloniku, a w położonej tuż za nim kuchni – przekonać się,
jak wyglądał wypiek pierników w domowym zaciszu. Dociekliwi zajrzą do
XIX-wiecznego sklepu z piernikowym asortymentem i porównają bogactwo
opakowań ze sklepem z XX wieku. Wytrawni poszukiwacze znajdą okazję do
„rozmowy” z właścicielem fabryki, zobaczą miejsce jego pracy i
wysłuchają opowieści o słynnej fabryce rodziny Weese. Na znużonych
zwiedzaniem czeka klimatyczna klubokawiarnia, w której obejrzeć można
bajkę z serii „Wędrówki Pyzy”. Dla nieco starszych przygotowane są
archiwalne materiały z kronik filmowych przedstawiające pracę w
toruńskiej fabryce pierników. Kolejną atrakcją jest możliwość zajęcia
miejsca w fotelu kierowcy samochodu Żuk, służącego dawniej do transportu
pierników.
Adres i kontakt
MUZEUM TORUŃSKIEGO PIERNIKA
ul. Strumykowa 4
Toruń
Tam także można każdorazowo sprawdzić dostępność miejsc w Sali warsztatowej. Prosimy o przyjście do Muzeum kilka minut przed planowaną godziną warsztatów.